Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

Merit Award, Whole-house makeover or significant addition

Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

Merit Award, Whole-house makeover or significant addition

  • Builder's Choice 2011

    Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

    http://www.builderonline.com/Images/tmp2ADE%2Etmp_tcm138-907708.jpg?width=2000

    true

    2000

    Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

    H. Durston Saylor

    Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

  • Builder's Choice 2011

    http://www.builderonline.com/Images/tmp2ADF%2Etmp_tcm138-907711.jpg?width=2000

    true

    2000

    Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

    H. Durston Saylor

    Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

  • Builder's Choice 2011

    http://www.builderonline.com/Images/tmp2AE0%2Etmp_tcm138-907712.jpg?width=2000

    true

    2000

    Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

    H. Durston Saylor

    Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

  • Builder's Choice 2011

    http://www.builderonline.com/Images/tmp2AE1%2Etmp_tcm138-907716.jpg?width=2000

    true

    2000

    Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

    H. Durston Saylor

    Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

  • Builder's Choice 2011

    http://www.builderonline.com/Images/tmp2AE2%2Etmp_tcm138-907719.jpg?width=2000

    true

    2000

    Builder's Choice 2011Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

    H. Durston Saylor

    Mulberry Point Pavilion, Guilford, Conn.

The renovation of this 1,129-square-foot cottage on Long Island Sound came with more than a few constraints. The existing home’s high flood hazard location subjected the project to stringent FEMA requirements, and its nonconforming footprint encroached on street and side-yard setbacks. On top of that, changes in the Connecticut state health code prohibited an increase in “heated, year-round occupied” square feet. Therefore, no chance of expansion, right?

Wrong. The ingenious solution, conceived by architects Sandra Vlock and Glenn Arbonies? Raise the roof.

Staying within the confines of the original footprint, the revised structure bumps its heated space (kitchen, living area, and bedrooms) to a second floor, placing an open-air covered porch at ground level. Passive solar gain keeps this unconditioned entertainment space comfortable in most seasons (thanks to its south-facing orientation), and large retractable doors allow it to spill onto a wrap-around deck.

Up above, stacked windows, transoms, and French doors flood the second-floor interiors with natural light. The combination of high ceilings and abundant glazing provides panoramic coastline views and makes small spaces feel larger than they actually are.