• http://www.builderonline.com/Images/79ee839f-3aea-43ab-9fab-bac98cd6d5f4_tcm138-422687.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: Before

  • http://www.builderonline.com/Images/7a5ca451-2ba7-4dfc-a98d-92ad131b79fb_tcm138-422689.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

  • http://www.builderonline.com/Images/cfcec01d-a5ec-4ab3-b4e7-1627dd3605e5_tcm138-422691.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

  • http://www.builderonline.com/Images/229d351a-b1c5-41e5-916c-2ac7db1bd4e9_tcm138-422693.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: Before

  • http://www.builderonline.com/Images/31351179-5e91-4dbd-9bd9-5a298264a411_tcm138-422695.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

  • http://www.builderonline.com/Images/05390904-643f-4575-8461-443692720da0_tcm138-422699.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

  • http://www.builderonline.com/Images/2f3b6810-4dc6-4ad4-bec2-aecf2b030839_tcm138-422701.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

  • http://www.builderonline.com/Images/ad4b387f-f767-4596-9358-b880e928c106_tcm138-422703.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

  • http://www.builderonline.com/Images/af483398-cd2f-4829-a666-8c49fda1a469_tcm138-422705.jpg?width=640

    true

    640

    Robert C. Lautman

    Rock Creek Residence: After

The problem with the entry sequence to this house at the end of a long driveway on a dead-end street was that it created a dead-end feeling, rather than a sense of arrival. To soften the progression, Muse Architects carved out an entry court (thus shortening the driveway effect) and added a loggia to the front elevation. The loggia provides an extra layer between car and house, not to mention a covered walkway to the front door.

The remodel also included the addition of a lower-level conservatory, an overhaul of the entry foyer to bring in more light, and a general reallocation of windows and walls to make the most of the home’s wooded views. As a counterbalance to the shady lot, interiors were lightened (and thereby primed to show off the owner’s art collection) with white paint, bleached white oak floors, and a raised monitor of skylights. Dark metal window frames were swapped out and replaced with light brushed aluminum frames.

CATEGORY: Whole-house makeover or significant addition
ENTRANT/ARCHITECT: Muse Architects, Bethesda, Md.
BUILDER: Horizon Builders, Crofton, Md.
LANDSCAPE ARCHITECT: Jordan Honeyman Landscape Architecture, Washington