Lisa Romerein

A remodel and two-story addition to the midcentury Oakdell Residence updated the design style of the Studio City, California, home and added over 1,800 square feet to its footprint. At the heart of the 1957 home’s original design was a sawtooth floor plan that offered views in multiple directions but also was congested with limited connectivity.

To help the home achieve a greater sense of transparency, architecture firm Assembledge+ opened the main living and entry area to the front courtyard and installed floor-to-ceiling windows and sliding glass doors on either side of the home. The zigzag sliding doors open up to the home’s garden to promote a visual connection of spaces. The sawtooth motif of the original home was repeated to produce a new family room that descends two steps below the main floor and extends into the rear of the home.

Lisa Romerein

As part of the renovation, the kitchen was moved toward the center of the home and elevated above the family room, maintaining views across the site while adding ambient light from two interconnected skylights installed across the center island and white marble walls. The new interior space and projecting wings produce and interlock with equivalent exterior spaces, helping weave the home into a tiered landscape featuring decomposed granite, a pool, and a board-formed concrete garden wall.

The two-story addition consists of a new bedroom wing, extended toward the rear of the home on the main level, and a new office space on the lower level. Both room additions utilize the home’s descending lot and are fully integrated into the hillside.