Despite a tight lot and notoriously difficult regulations, light and space prevail in this shingle-style renovation.

For San Francisco architects and builders, challenging lots and tight footprints are a way of life. So are stiff historic regulations, zoning laws, and the California Environmental Quality Act (CEQA). So, when it came time to renovate a shingle-style house nestled on a tree-lined cul de sac, architects David Gast and Dennis Budd of Gast Architects in San Francisco had their work cut out for them. Playing nice with the planning authorities and making sensible compromises cut out six months of approvals time. In this video, you'll see how they also more than doubled square footage, raised the house, lowered the floors, let in tons more daylight, capitalized on indoor-outdoor connections, made a great backyard, and forged a happy marriage of traditional design and modern finishes. —Amy Albert