Two for One

The house and adjacent laneway house sit on a 40-by-86-foot corner lot just off of a busy commercial corridor in downtown Vancouver.

The house is just one block from the city's Broadway corridor which is served by high-capacity electric trolley buses.

The laneway house (right) is tucked up to a 2-foot rear yard setback and creates a private courtyard with the main house.

A small patio in the front yard is accessed directly off a series of stone slabs that lead to the front door.

The concrete floors in the entryway and living area act as a thermal mass to cool the house in the summer and warm it in winter.

The living room is small but light-filled and bright.

In the kitchen, architect James Tuer placed windows up high to maximize natural daylight.

Built-in shelves and nooks maximize storage options.

The clients wanted a home office that was tucked away from public spaces but open.

A freestanding concrete wall helps to cool the house in the summer.

The dining area is adjacent to the kitchen and looks out onto the courtyard and laneway house beyond.

A gabion basket rock wall provides privacy in the busy urban neighborhood. It is softened by a variety of ornamental grasses.

The lawn-free landscaping encompasses native plants and water-smart perennials, ornamental grasses, and permeable paving materials for driveways and walkways.

Despite its high-density location, the laneway house is sited for plentiful natural light.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X