SteelHouse 1 and 2, San Francisco

The same material palette of stucco and painted wood siding was applied to both buildings with the addition of corten to the front unit.

Zack likes to include boxy bay windows because they offer free space that doesn't count against zoning restrictions, plus it's an abstract homage to the bayed facades of so many San Francisco houses.

Both houses are approximately the same square footage and face the shared yard.

Corner windows can be done for a reasonable budget using commercial products and the inclusion of so much natural light is well worth the investment. The jury made note of "luminous interiors with light from nay angles."

Steel was used for exterior siding as well as interior detailing like these built in bookshelves that enclose a bedroom.

Making storage part of the architecture like with this railing cum open bookshelf allows the 1,500-square-foot houses to live larger and light can flow through unabated.

In a city with an acute housing shortage, and where the zoning code encourages maximizing density, the architects were allowed the minimum 25-foot rear yard to be located between the two detached structures.

The existing houses was set at the back of the yard which allowed for the two structures to be built on a single lot.

An expanded site plan shows context for the project.

Floor plans

A section showing both houses with shared and private outdoor spaces.

A close up site plan.

A street elevation.

Both houses open out onto a shared courtyard that serves as dual front yards.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X