Sonoma Valley House

The uphill approach affords a view into the structural workings of the house’s broad, overhanging roof.

The steel-framed deck floats above a concrete retaining wall, just as the roof floats above the house’s stucco exterior wall.

The deck runs the full length of the main house, bridging the driveway to reach the guest house.

The natural grade pitches away from the main house to the guest house, which rises three stories above grade at its high side.

The car-entry court.

The roof structure’s space frame design permits an open outside corner at the dining area.

The dining area’s concrete floor flows outdoors to become a patio surface.

The copper-clad chimney is a nod to the owners’ roots in the mining country of Michigan.

The roof’s long overhang provides welcome shade during northern California’s hot, dry summers.

The guest house kitchen.

The master bedroom is dug into the hillside.

The main house’s study enjoys a contemplative forest view.

The guest house’s elevation above grade creates a treehouse effect.

The canopied structure between the house and the pool holds a sauna, changing area, half bath, and outdoor kitchen.

The pool’s curbless edge disappears into the surrounding trees.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X