RADA Past Projects of the Year, 2000-2012

2012 RADA Project of the Year The Charmer, San Diego Jonathan Segal, FAIA, San Diego The Charmer, a 19-unit rental housing development in San Diego, looks to historic California courtyard communities as a model.

Jonathan Segal, FAIA, and Matthew Segal used asphalt shingles as siding to create a soft, unexpected texture.

The project steps down a sloping site and contains 5,000 square feet of retail on its east side. Plaster fins deflect sounds from the nearby freeway.

Permeable paving in the parking courtyard assists with stormwater drainage.

In addition to the main courtyard, patios and balconies help residents spend as much time as they please enjoying San Diego's balmy climate.

Some of the units overlook the courtyard, providing a natural form of built-in security.

Stucco, glass, and metal join asphalt shingles as The Charmer's main exterior materials.

Open-plan interiors make the most of each unit's square footage.

Another interior view.

A model of The Charmer.

The project's lower level floor plan.

A floor plan of the main level.

The third level of The Charmer.

The Charmer’s top level.

A diagram showing the development's massing.

A section drawing of The Charmer.

The 2011 Project of the Year-winning Seattle live/work loft project includes a seven-story building featuring ground-level retail space, second-floor parking, and five stacked residential units. For more information about this project, click here.

The "art doors" on the rear of the building act as owner-controlled portals for furniture and large pieces of art.

Residents can customize the placement of windows on the project's long, north side, just as they can build out the unfinished loft spaces to their specifications.

Units are sold as raw space; shown is a concept for how a typical layout might look.

By turning the hand wheel inside each unit, owners can open the attached art doors.

A construction shot of one of the hand wheels.

Brightly colored doors create a sense of interest at the street level.

The mixed-use building's active front elevation fits in nicely with the area's residential and commercial context.

A davit crane perches atop the back of the building, connecting to a vertical, 80.5-foot-tall hinge.

Art Stable's architect, Tom Kundig, FAIA, shown inside one of the units.

Kundig and his team permitted the exterior mild steel to oxidize in the damp Seattle air. "If you let things develop naturally, it becomes more authentic," he says.

A section drawing of Art Stable.

The 2010 Project of the Year-winning teahouses sit high up on a hillside and are buffered by foliage. For more information about this project, click here.

Butt-jointed corners allow the buildings' edges to recede.

The project creates and contains a rarefied atmosphere of calm and well-being.

Earthbound concrete towers let the transparent boxes perch delicately above the site.

A skylit full bath connects two of the teahouses.

The re-used, unfinished floorboards create a rough counterpart to the new cedar ceiling. Read more about this project here.

A strategically fragmented street façade opens into a courtyard containing 2009 Project of the Year winner Habitat 825's circulation space. For more information on this project, click here.

Outdoor rooms for each unit take advantage of the mild Southern California climate.

Scooped-out balconies and terraces supply private outdoor rooms.

The columns supporting a second-story footbridge resemble the bamboo that flourishes in the courtyard.

The lowered height of the building’s north side allows sunlight to reach R.M. Schindler’s Kings Road House next door.  Click here to read about this project.

With a residential loft above and a two-level architecture studio below, the 2008 Project of the Year, Xeros Residence, wraps live and work functions in a 1,650-square-foot package. For more information on this project, click here.

A lime-green, laminated glass balcony supplies a bold contrast to the project's rusted steel building.

Strategic shading, an industrial mesh screen, and a surrounding water element help passively cool the studio courtyard.

Even in spots without the sun-shading mesh, the residence's glazing and overhangs work to frame mountain views but shun direct midday rays.

The master lav is defined by a blue glass pop-out.

A sumptuously curving stairway serves as the studio's grand flourish. For more information on this project, click here.

The Camouflage House by Johnsen Schmaling Architects won the 2007 Project of the Year award. For more information on this project, click here.

The house recedes into the background, letting the forest dominate the landscape.

Concrete retaining walls rise out of existing rock outcroppings, strengthening the building's connection to the site.

Alternating layers of glass, unfinished cedar, and glossy Prodema give the fa??ade a dynamic quality.

A 4-foot post-and-beam structure suports the vivid exterior grid. The two-story side of the house looks out through the treetops and onto Green Lake.

For more information on this project, click here.

The Martin Luther King Jr. Plaza in Philadelphia by Torti Gallas and Partners of Silver Spring, Md, tied for Project of the Year in 2006.

The architects combined the buildings' main facade ingredients-brick, mortar, aluminum trim, and urethane detailing-in different patterns and color combinations to echo the variety of the existing streetscape. For more information on this project, click here.

In addition to replacing the old towers with smaller-scale housing, Torti Gallas helped repair the urban fabric by filling in empty lots and rehabilitating existing buildings.

For more information on this project, click here.

(Tied for 2006 Project of the Year) By cantilevering Modular 1 over a slope and siding it with carefully spaced strips of FSC-certified massaranduba, architect Dan Rockhill and his students gave the house a light presence on the land. For more information on this project, click here.

A translucent plastic wall along the home's south side brings valuable light inside without compromising the owners' privacy.

Modular 2's linear, straightforward floor plan bypasses an old elm tree on the site, thus preserving a neighborhood landmark.

Sustainable materials like FSC-certified cypress siding, recycled flooring, and reused channel glass add a green dimension to the project.

For more information on this project, click here.

 Perkins Will's Ralph Johnson, FAIA, used glazed garage walls to integrate parking into the overall design of the 2005 Project of the Year, Contemporaine. For more information on this project, click here.

Cantilevered balconies and floor-to-ceiling windows give each unit glorious views.

Varied building volumes echo the diverse character of the surrounding neighborhood.

Inside, rough exposed concrete pillars complement refined hardwood floors.

Contemporaine's strong roofline, defined by a concrete canopy and projecting penthouse unit, establishes the building as a piece of skyline sculpture.

A typical floor plan in Contemporaine. For more information on this project, click here.

An unassuming entry wall leads to this Lake Austin Residence by Lake/Flato Architects, the 2004 Project of the Year. For more information on this project, click here.

Manmade water courts next to the existing canal allow house and site to interlock. The evacuated landfill reappears in the form of a grassy, stone-edged peninsula.

Though the house is just across Lake Austin from the city's downtown, the architects managed to preserve its rural feel. Another stone wall at the rear of the site makes a private outdoor room of the pool area and shields a neighboring property from view.

The transparent "boathouse" supplies the home's primary entry point.

A simple boardwalk connects a sequence of small buildings with the screened-in boathouse. "We're excited about the notion of a village along a canal," says principal in charge Ted Flato.

The project's site plan. For more information on this project, click here.

From the glass pavilion's roofline to the bath/mudroom's white clapboard cladding, Bob Gurney's design for this Blue Ridge farmhouse addition—the 2003 Project of the Year—pays tribute to the old house. For more information on this project, click here.

The glass pavilion's transparency prevents it from upstaging the original farmhouse.

Using stone obtained from the site, Gurney created a simple, formal entry path linking the addition with the driveway.

Original window frames and shutters in the remodeled kitchen help ease the transition between old and new sections of the house.

Heart-pine floors serve the same purpose in the stairs and hallway leading to the addition.

Massive steel beams and double-glazed glass protect against the wind that whips around the living room walls. In nicer weather, French doors and operable windows permit the owners to transform the space into an almost-outdoor room. For more information on this project, click here.

A large inverted roof is angled to provide shade for the 2002 Project of the Year's many decks and porches during summer and admit sunlight in winter. For more information on this project, click here.

The roof is also an essential component of the house's rain-collection system.

Architect Frank Harmon, FAIA, worked with client Jim Taylor to devise a collection of sliding doors, flaps, and shutters that enable the owners to seal off the house from storm winds and rain.

Each level contains private places to read, write, or just look at the ocean.

For more information on this project, click here.

A bright, developer-chosen color palette helps differentiate the cottages in Poulsbo Place, the 2001 Project of the Year, from one another effectively and inexpensively. For more information on this project click here.

Architects William Kreager, FAIA, and Dick Bruskrud tied the community together visually with crisp white trim and picket fences.

To maintain a 14-unit-per-acre density and still give buyers access to outdoor space, Mithun designed the homes around common courtyards. When residents want to spend time outside, they have the choice of using either the shared courtyard or their own back porches. For more information on this project click here.

Mark McInturff, FAIA, and Stephen Lawlor, AIA, of McInturff Architects used thin metal deck railings and corner windows to lighten the 2000 Project of the Year's visual impact on the land. For more information on this project, click here.

An exterior wall of corrugated metal reverses to a blank white canvas for a custom-designed light sculpture (next picture).

The custom light sculpture.

The industrial material appears again inside, against a background of asphalt shingles.

For more information on this project, click here.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X