RADA K+B Winners, 2004-2012

2012 Bath/Merit: 73rd Street Penthouse, New York, by Turett Collaborative Architects, New York Located beneath a large skylight, this glass-box master bath serves as a natural lighting fixture.

Electric privacy glass permits modesty at the touch of a switch.

The bath separates the master bedroom from a private study, but its transparency creates the sense of a single continuous space.

A wall tiled with Vals stone, quarried in Switzerland, rises through two floors of the apartment.

A carved stone lavatory cantilevers from the tiled wall.

The solid-surface floor folds down, into a sunken tub/shower, and up, forming a pedestal that holds plumbing controls and a tray for soap and shampoos.

2012 Kitchen/Merit: Appleton Living, Venice, Calif., by Minarc, Santa Monica, Calif. With upper cabinets limited to a single end wall, the kitchen opens to light and views along its two outside walls.

Two long counters serve as the room’s work surfaces. The steel stair casts a “shadow” of smooth stones.

The stair nearly disappears in profile.

A wall of sliding glass doors opens the kitchen to a covered veranda.

2012 Bath/Merit: Appleton Living, Venice, Calif., by Minarc, Santa Monica, Calif. A walnut millwork “box” separates the bath from the master bedroom.

A floating partition shields the shower and toilet areas.

Glass doors and a glass clerestory surround the millwork element.

The bath opens onto a private courtyard. With four children in the family, the clients also take in rescue dogs.

2012 Kitchen/Merit: Neutra Glen Residence, Stamford, Conn., by Joeb Moore Partners, Greenwich, Conn. This remodeled kitchen represents an effort to project the vocabulary of Richard Neutra—the house’s original architect—into the present day.

The project clearly distinguishes between new and restoration.

Stainless steel columns—so slender that they are practically two-dimensional—mark the path of the partition that isolated the original kitchen from the living and dining areas.

Knife-edge stainless steel counters top the gloss-white base cabinets. The uppers are acid-washed steel.

The new columns are nearly invisible when viewed head-on.

Blackened steel plate wraps the doorway to the house’s back hall.

The original kitchen.

The kitchen in axonometric view.

Oriented toward a family room/screening room and open to an outdoor pool deck, this kitchen balances illumination with a large skylight over its work area.

With its walls devoted to storage cabinets and a concealable home office, the kitchen concentrates counter space on two large islands.

Cooking and dining areas enjoy a clear view of the screen.

A view of the kitchen/family room from the pool deck.

The floor plan.

The new bath revives the spirit of an original porch that had been walled in since the arrival of indoor plumbing.

Simple forms, utilitarian components, and abundant south light lend this new bath an astringent clarity.

The house before the project began.

The lavatory was fabricated from salvaged agricultural equipment. The fittings were an eBay bargain. Windows are all salvaged warehouse sash.

The Little Farmhouse is surrounded by acres of protected open land.

Floor plan

Changes in cabinet depth indicate a subtle shift from living space to kitchen.

The ktichen is tucked beneath an exposed steel staircase.

The metal stair leads from the second-floor main living space to a reading loft. Custom cabinetry throughout the home stores kitchen and laundry supplies, as well as other secrets.

The homeowners’ program demanded a minimalist space with an honest expression of its structure and materials.

A Murphy bed adds master suite to the list of uses already in play for this open kitchen/dining/living space.

Beyond the sleek Murphy bed, etched glass pocket doors screen the combination bath/laundry/closet in this hardworking space.

The project's floor plans.

2009 Kitchen/Merit: Riverbank Residence, Stamford, Conn., by Joeb Partners, Architects, Greenwich, Conn. Striking contrasts —ebonized floors and white cabinets, a mobile island and fixed appliances, contemporary stainless steel and traditional wood —punctuate the elegant room.

The vertical lines of a custom leather banquette are echoed in the elegantly slim legs of the round breakfast table.

The kitchen’s floor plan.

The kitchen wall is solid black lava stone. The material reflects Iceland’s volcanic topography and suggests a kind of black box theater for the owner’s live/work space.

The stainless steel countertop along the room’s textured stone wall lifts to reveal a recessed sink and cooktop.

A black lava rock detail flows unobtrusively from wall to floor in the kitchen and bathroom.

The project’s floor plan.

By night, the glowing bath cube becomes a destination for guests in need and a night-light for owners.

By day, the floor's river light projects watery reflections throughout the room.

The shower’s parallel “wet” and “dry” benches allow a caretaker to stay dry while helping the client’s son bathe.

The room’s dark Wenge wood cabinets and backlit canopies provide a stark contrast to the muted beiges and grays of the bath’s slip-resistant porcelain tile and fireslate countertops, sinks, and benches. The fixtures and fittings were chosen for their simp

Floors and raised counter are bamboo, and the cabinetry is made of verticalgrain white fir veneer from a certified source and a low-formaldehyde MDF substrate.

Interior specs were guided by the clients’ green leanings.

The 24-inch-wide refrigerator is a high-efficiency European model with a freezer on the bottom.

Part of the bath’s serene solution is ample storage.

Wide drawers with recessed aluminum handles hold quotidian bathroom supplies; glass shelves behind a stainless steel shower screen house shampoo and soap.

Cutout handles and casters on birch plywood cabinetry elevate budget-conscious material in this architect’s own kitchen. A splurge on Brazilian cherry flooring underscores the kitchen zone within the larger, maple-floored room.

A splurge on Brazilian cherry flooring underscores the kitchen zone within the larger, maple-floored room.

A painted MDF base raises the vessel lav off the lower-than-standard countertop height and up to a more comfortable position.

The molding, trim, and wood floors in the bath match the Craftsman look found throughout the home, while sleek materials, such as highly polished black granite, glass, brushed stainless steel, and slate, make the tub/shower/sink combo contrastingly contem

A long trench drain with a perforated stainless cover prevents water overflow in the open shower.

Black granite, laminated glass, and oak floors stained black create elegant, ethereal spaces that float beneath the chaotic roofscape of this Victorian attic.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X