Project Images

The front elevation with the inverted window bay situated to capture distant views. Architect Adam Sokol also offset the roof ridgeline to produce more headroom in the space directly above the windows.

The almost solid rear elevation blocks undesirable views of nearby houses. The patio is cut out from the building's form to provide protection. "The cutouts also de-emphasize the volume," Sokol says. That volume is clad in EcoStar shingles that are manufactured using recycled tires Sokol adds.

The site plan shows how many houses abut the narrow lot in this dense neighborhood.

This drawing shows Sokol's simple starting point and the moves he made in response to the site and program that resulted in the final form.

The western wall cants away from the adjacent house at a 6-degree angle to allow natural light into the neighbor's living spaces.

A small terrace on the third floor can't be seen from the street and is sheltered by a large oak tree. "It's very hidden," Sokoal says, "and people are often surprised when they discover it."

The combined kitchen and dining space gains sunlight from three directions--the oversized patio door, the windows at the top of an open stair, and a glass wall in the living room.

Sokol opened the three-story stairwell and aligned it with large windows and skylights. To save on cost and to integrate the stair with the interior spaces, Sokol designed a "distorted spiral drywall railing that winds down the entire stair."

The second-floor guest bedroom has built-in bookshelves and a cozy alcove that can be used for multiple purposes.

The angled wall in the top-floor master suite is clad in natural birch for a pale reflective surface that amplifies natural light throughout the room.

Detail showing the birch wall panels and sunlight being reflected.

The master bath shower is also tucked beneath the offset ridgeline and brightened with an operable skylight.

Looking into the kitchen/dining room from the back patio.

An evening streetscape shows the close proximity of neighboring houses.

The distant tower vista as seen from inside the house.

The psychiactric hospital designed by architect H.H. Richardson in 1871.

Floor plans

Section drawings

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X