On The Boards: Wavehouse

Designed by Fougeron Architecture and slated to break ground this spring, Wavehouse will be located in San Francisco's bustling, pedestrian-friendly Hayes Valley neighborhood.

The 34-unit, mixed-use building’s rainscreen system consists of wood half-rounds and full rounds. Their curvature lends an even more dynamic quality to the undulating façade.

Wavehouse is designed to meet San Francisco’s green building code. Permeable pavers aid stormwater drainage, while opportunities for cross-ventilation and daylighting abound.

Outdoor circulation in the courtyard provides a more pleasant commute than double-loaded corridors. “The courtyard is the hearth of the place,” says Anne Fougeron, FAIA.

The mews-like courtyard allows extra daylight into the units, and supplies sight lines to the adjoining streets. A high-efficiency irrigation system captures and re-uses rainwater.

The ground floor plan of Wavehouse.

A typical upper floor plan at Wavehouse.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X