Live/Work Spaces

residential architect May-June 2011 intexure architects houston

The studio area of the building.

residential architect January-February 2011 carriage house studio architects portland, maine

Elements such as salvaged wood and stone preserve the historic character of the space, but steel and glass doors add a modern touch and create a mini vestibule to the office.

Architect Carol De Tine, AIA, at her Portland, Maine, studio.

residential architect 2008 RADA xeros residence, phoenix project of the year

A sumptuously curving stairway serves as the studio's grand flourish.

A splash of tomato red brightens a shower on the mezzanine level.

CUSTOM HOME November-December 2010  The Public/Private House Street Smart

The husband, who uses a wheelchair, gains access to his office by going outside, up the sidewalk, and through this rear entrance.

Two pocket doors on the street side of the ipe container allow for two-zone heating and divide the public and private realms.

An exterior view of the building.

CUSTOM HOME November-December 2010  The Public/Private House Alley Adaptation

Ground-level garage doors lift up, creating inviting sidewalk space for the Blue Bottle Coffee kiosk. ?

The new third-story mezzanine holds a kitchen/conference room at the top of the stairs.

The kitchen/conference room opens to an outdoor terrace, as does the studio across the atrium.

residential architect June 2008 workspace studio d'arc architects pittsburgh Gerard Damiani, AIA, NCARB, and Debbie Battistone wanted their new live/work locale to embrace Pittsburgh's urban fabric. So they scouted for an empty lot close to downtown. The ample glazing lets the husband-and-wife team forgo artificial lighting during the day—a big plus for the eco-conscious firm.

Materials also were chosen for their low-impact practicality. For desks, plan racks, a printer shelf, and a model display table, Damiani used maple butcher block “with a thickness that could cantilever, so pieces fly into the space.”

residential architect January-February 2008 workspace Ibarra Rosano Design Architects Tuscon, Ariz. / A 650-square-foot studio occupies the backyard of husband-and-wife architects Luis Ibarra and Teresa Rosano, RA, LEED AP.

Inside the studio, everyone sits together at one table. "We're all working in a close, collaborative manner," Rosano says of the plan.

The building's public entry connects directly to the street, bypassing the house completely. But a low window in the living room of the main house alerts the architects to a client's arrival.

residential architect May-June 2011  live/work artistic value

An operable, interior garage door separates the painting studio from the living room.

When the studio door is open, it highlights the home's double-height ceilings and loft-like feeling.

The studio's Homasote walls boost its acoustical qualities.

residential architect May-June 2011 live/work inside job

The ground floor features an office, wood shop, and a guest suite for summer interns.

Simple finishes like drywall and white paint helped keep costs manageable.

For economy, the architects chose common off-the-shelf materials and finishes such as porcelain tile, pine plank floor, gypsum, and sealed concrete but detailed them to achieve a custom look.

The firm's two partners were able to accommodate ample living space on the second floor of their live/work project.

residential architect May-June 2011 shelter lab mobile hot spot

Bamboo coutertops and floors brighten the trailer's interior, as does a recycled-glass tile shower space.

Hofmann's workspace also serves as his dining area and guest room.

The 25-foot-long Airstream currently is parked on a residential site in Santa Barbara, Calif.

CUSTOM HOME  CHDA 2012 Studio for a Composer, Spring Prairie, Wis. Accessory Building

The walls, roof, and glass doors are highly sound insulating.

A green roof tops the lower level.

CUSTOM HOME November-December 2010  The Public/Private House Wine, Dine, Live, Work

A large wine refrigerator separates the living room and kitchen.

The hospitality suite at Paul Hobbs Winery is everything the surrounding production buildings are not: crisp, refined, and detailed to a T.

The wine-tasting room offers a vineyard view.

Full-height pivoting doors flank a large wine fridge and lead to a professional-grade kitchen.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X