Kohout Residence, Dakota Dunes, S.D.

The butterfly roof satisfies the subdivision’s minimum-slope requirement, though perhaps not in the way the document’s drafters anticipated. A level section of yard retained by a low concrete wall serves as a green deck.

Board-formed concrete gives the chimney a masonry-like textural rhythm.

A board-formed concrete wall leads visitor to the entry and extends through the house.

The long concrete wall borders the gallery-like entrance hall, and the fountain pool that lies beyond its glass end wall.

The great room enjoys a broad view of the Missouri River. A south-facing clerestory directs daylight deep into the kitchen area.

Main-level floors are dark-stained walnut.

A skylight illuminates the pantry.

The pantry’s glass floor panels transmit light to the house’s lower level.

The dining area.

A steel-and-concrete stair adds sculptural interest at the lower level.

The master bedroom looks out onto the fountain pool as well as the river (not visible in this photo).

Two patterns of local cedar siding, plus a band of wider boards at window-head height, lend variety to the exterior wall surfaces.

The river-front elevation includes (from left to right) the master bath, master bedroom, entrance hall, and great room.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X