Holman House

Holman House cantilevers dramatically over the edge of a 200-foot cliff.

The house rises in a series of terraces that seem to grow out of the native geology.

The view to the north, over the pool, takes in a relatively populated section of shoreline.

The house’s street entry is unobtrusive in the extreme.

The main floor’s central living space opens onto a terrace via a set of curved sliding glass doors.

A pair of cable-hung weights counterbalance the living room window’s operable lower sash. A nearly invisible glass guardrail stands just outside.

The dining room area and entry hall overlook the wild south coast and the blue waters of the Tasman Sea.

A partial view from the kitchen. The full view would require a panoramic camera.

A sliver of skylight follows the curve of the kitchen’s bead-blasted steel counter. The interior millwork is all rift-sawn white oak.

A west-facing clerestory window admits late-day sunlight. Plantings screen the view of a neighboring house.

The master bathroom.

The lower-level study opens into an indoor/outdoor room.

Raked cement stucco clads the house’s upper level.

Angled columns support the main-level volume.

The pool wall forms a bright line between the swimming vessel above and the sea below.

The three layers of structure above the pool terrace comprise a stone retaining wall, the stone-clad lower level, and the stuccoed upper level.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X