Family Camp

Lakeside Camp is part of a family property on a lake in New Hampshire.

The house was constructed as a companion to the original home, which was built in the 1960s.

The objective was to create a second building that was close enough so that families could be near each other, yet have sufficient privacy.

A trail leads from the lake right up to the house.

Architect Tom Murdough designed the house so the path from the lake goes right through the property. Because it’s the first building you arrive at when you walk up the path from the lake, the home functions as a gatehouse.

Sliding window walls let the outside in.

The home is used all year long, where open spaces lend themselves to family gatherings.

Modernist ideas of merging the house with the site and opening the inside to the out of doors were foremost in architect Tom Murdough’s mind.

Throughout the house, landscape is the prime focus.

The production schedule was brisk—the house broke ground in the fall and was finished the following summer, just in time for a family wedding.

Despite the brisk schedule, craft was a high priority. Murdough says he was lucky enough to get the very best people for the job.

“A lot of trust” was placed in the general contractor and the trades who helped make the project happen, says Murdough.

The house can accommodate two families at once, with a bunk room designed so kids can hang out together.

Large windows and cedar siding help emphasize thewoodsy New Hampshire setting.

Interiors are an appealing combination of streamlined and rustic.

The house is meant to be an heirloom that will last for generations to come.

The home had a setback of 75 feet from the lake and is sited diagonally in relation to the lake, for maximal views out onto the water. The “kink” in the floor plan responds to site demands and creates a sheltered deck.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X