Design Details: Windows and Doors

Set against the dramatic backdrop of the Wasatch Mountains, this project’s simple lines and striking form complement its majestic surroundings without competing with them. Floor-to-ceiling windows on all sides allow residents to take in the landscape. Project: The Pasture Product; Location: Holladay, Utah; Builder: Benchmark Modern; Architect: Imbue Design.

Floor-to-ceiling windows allow residents to take in the landscape.

Inside, an open floor plan with clean lines and concrete floors helps to draw attention outward to the scenery beyond.

Window spaces were extended from floor to ceiling, acting as visual punctuation marks.

Located on an island off of Cape Cod, Mass., this family retreat required fenestration that would stand up to stormy gusts while offering high-performance energy efficiency—all while promoting views of the New England shore line. Project: Elizabeth Islands Retreat; Location: Elizabeth Islands, Mass.; Builder/Designer: Bensonwood Homes.

Clerestory windows in the great room draw the eye upward and help fill the space with light, even on cloudy New England days.

With its rear elevation facing North Carolina’s Atlantic coast, views were of the essence in this beach home, which welcomes sun and scenery through windows and glass doors rated to withstand hurricane-force winds. Project: 40th Street Project; Location: Sunset Beach, N.C.; Builder: Blue Sky Building Co.

Clerestory windows above double-hungs and glass doors enhance the airy lightness of the design.

The owners of this 1974 home were looking for an update, both to aesthetics and their home’s overall energy performance. A contemporary kitchen redo met the first need, and upgraded windows and doors throughout the home satisfied the second. Project: The Rebel Valley Project; Location: Vinings, Ga.; Builder: Pinnacle Custom Builders.

Windows and doors with ultra-clean lines enhance the new kitchen’s clean, modern architecture.

In updating this 1950s farmhouse to accommodate a growing family, the architects aimed not only for more space, but also for better functioning space. The roof was raised to create more room in bedrooms and bathrooms, and to allow for more windows to brighten the upper level. Project: Bailey Residence; Location: Westport, Conn.; Architect: Sellars Lathrop Architects.

Throughout the home, skylights are used to flood interiors with natural light, seeming to blur the distinction between indoors and out.

The kitchen and dining room were flipped to improve functionality and flow.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X