Cape Russell Retreat, Sharps Chapel, Tenn.

2011 Grand Award - Accessory Building Cape Russell Retreat, Sharps Chapel, Tenn. Sanders Pace Architecture, Knoxville, Tenn. This lakefront retreat employs off-the-shelf materials to sophisticated effect. A rooftop photovoltaic panel charges a bank of batteries, housed inside the bench, which powers the lights, refrigerator, and ceiling fans. A 400-gallon cistern stores rainwater harvested from the butterfly roof.

Located upstream from a hydroelectric dam, the building was designed to let high water flow through.

Walls of spaced cedar 2x4s were shop fabricated and trucked to the site for quick assembly.

The floor plan and a view of the building from the lake.

The building's structural assemblies.

Elevations and building section.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X