Award-Winning Custom Outdoor Projects

The studio entrance. Each structure contains a single floor-to-ceiling glazed room and storage components in clerestoried adjacent areas.

Natural materials—mahogany, concrete, and glass—blend into the setting.

Polished brown concrete floors, mahogany built-ins, and exposed-aggregate concrete decks reinforce the colors and textures found on the site.

The guest house faces the archives pavilion across a boardwalk and a Swedish aspen allee.

Guest house entry. The two-pavilion composition fits the scale of its environment better than a single larger building.

The guest pavilion’s transparent room overlooks the lake. Viewed from the water, the buildings almost disappear into the trees.

Restrictive zoning on the lake edge limited building area coverage. Basins buried under the gravel sculpture garden help keep all the storm water on site.

The buildings are oriented toward views of Lake Tahoe.

CHDA 2012 Mill Valley Cabins, Mill Valley, Calif. Outdoor Spaces  Feldman Architecture, San Francisco

Two cabins fit more easily into the steep hillside than one large addition.

The artist studio, above, overlooks the yoga studio’s planted roof.

The buildings blend into the surrounding vegetation.

The curved roof mimics the land’s natural forms.

Stepping up the hill so one is perched over the other, each room offers a different point of view.

The lower cabinís green roof became a garden art project.

The detached cabins invite the owners to engage with the landscape.

CHDA 2012 – Accessory Building / Merit Award Architect: Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.; Builder: Peterson Collins, Washington This pavilion sits on the edge of a suburban backyard that abuts preserved woodlands, providing a threshold between the natural and manicured landscape. Robert Gurney, FAIA, says that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”

CHDA 2012 – Accessory Building / Merit Award Architect: Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.; Builder: Peterson Collins, Washington This pavilion sits on the edge of a suburban backyard that abuts preserved woodlands, providing a threshold between the natural and manicured landscape. Robert Gurney, FAIA, says that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”

Intended for year-round use, the pavilion is set close to the woods, providing a threshold between the manicured gardens and adjacent woodland.

CHDA 2012 – Accessory Building / Merit Award Architect: Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.; Builder: Peterson Collins, Washington This pavilion sits on the edge of a suburban backyard that abuts preserved woodlands, providing a threshold between the natural and manicured landscape. Robert Gurney, FAIA, says that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”

CHDA 2012 – Accessory Building / Merit Award Architect: Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.; Builder: Peterson Collins, Washington This pavilion sits on the edge of a suburban backyard that abuts preserved woodlands, providing a threshold between the natural and manicured landscape. Robert Gurney, FAIA, says that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”

The mahogany volume houses a bath.

CHDA 2012 – Accessory Building / Merit Award Architect: Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.; Builder: Peterson Collins, Washington This pavilion sits on the edge of a suburban backyard that abuts preserved woodlands, providing a threshold between the natural and manicured landscape. Robert Gurney, FAIA, says that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”

Section

CHDA 2012 – Accessory Building / Merit Award Architect: Robert M. Gurney, FAIA, Architect, Washington, D.C.; Builder: Peterson Collins, Washington This pavilion sits on the edge of a suburban backyard that abuts preserved woodlands, providing a threshold between the natural and manicured landscape. Robert Gurney, FAIA, says that “its relationship to the house, swimming pool, and landscape components was as important as the building itself.”

Axonometric

New paths, trees, and plantings reinforce the pavilion’s geometry.

CHDA 2012 Studio for a Composer, Spring Prairie, Wis. Accessory Building  Johnsen Schmaling Architects, Milwaukee

Tucked into the hillside, the lower level contains equipment storage space.

Back-lit translucent material fills the gap.

The walls, roof, and glass doors are highly sound insulating.

A green roof tops the lower level.

The longitudinal building section

An exploded axonometric rendering

The design concept

2011 Custom Outdoors Design Awards2011 Grand Award - Sunscreen: A Guest Pavilion, Sullivan's Island, S.C. Entrant/Architect: Stephen Yablon Architect, New York; Builder: NBM Construction, North Charleston, S.C.; Landscape architect: Wertimer & Associates, Charleston, S.C. Positioned along the edge of the lot, this guest-house addition creates a backdrop for the pool and a generous outdoor room.

A sustainably harvested cypress ceiling adds refinement to the southern-style "porch."

Standing-seam metal, a common local roofing material, shields the rear facade.

The study.

Sliding gates at the entrances close off the courtyard in the evenings or when the owners are away.

Scored concrete, raised beds, and sitting areas direct the path to the front door.

The master bedroom has its own intimate courtyard.

2011 Merit Award - Wolf Creek, Winthrop, Wash. Entrant/Architect: Balance Associates Architects, Seattle; Builder: Bjornsen Construction, Winthrop, Wash. The house's shape and orientation block the strong wind and sun.

Floor plan.

2010 CHDA Grand Award / Outdoor Spaces Play Yard at the Winter Residence, Tucson, Ariz. Project Credits Entrant/Architect/Landscape designer:Ibarra Rosano Design Architects, Tucson, Ariz. Builder:Repp Design Construction, Tucson Structural engineer: Harris Engineering Services, Tucson Living space: 1,676 square feet (play yard only) Site: 3 acres Construction cost: $24 per square foot Photographer: Chris Richards

2010 Out Spaces' Awards 2010 Grand Award - Play Yard at the Winter Residence, Tucson, Ariz. Entrant/Architect/Landscape designer:Ibarra Rosano Design Architects, Tucson, Ariz.; Builder: Repp Design Construction, Tucson A garden wall keeps young ones in and desert critters out, while a slatted steel cube offers shelter from the sun.

The desert landscape beyond the yard holds both beauty and danger.

The shade cube consists of a welded steel frame and galvanized steel stud tracks.

A concrete bench provides a work counter for children and a back-saving seat for adults.

A strip of turf separates the sunken play area from the house.

A rendering of the play yard.

The play yard plan.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X