Dezeen editor​ Jenna McKnight takes a look at a home in Toronto that features a brise-soleil—or a screen that shields windows from direct sun—composed of aluminum louvers that are designed to capture sunlight and bounce the rays deep into the home's interior spaces. 

Designed by local firm Paul Raff Studio, the façade of the 4,350-square-foot Counterpoint House is clad in flamed basalt stone that covers a system of structurally insulated panels. On its street-facing side, the upper portion of the home is sheathed in a brise-soleil that consists of 220 "light shelves."

"The aluminium light shelves are horizontal slats that have a high coefficient of reflectivity," said the design team at Paul Raff Studio. "Their highly polished top surface bounce sunlight deep into the space. It imbues the interior with a glow, and a dynamic pattern of shadows and reflections that shift across the space over the course of the hours and seasons," they added.

Read more >