Dezeen's Amy Frearson shares Italian firm Officina29 Architetti's careful addition of an annex to a family residence in a heavily wooded pocket of Sardinia.

To minimize the structure's impact on the surrounding landscape, the firm raised the addition on concrete pedestals, allowing small plants to continue growing underneath it. The firm's design strategy for both the main house and its annex were conceptualized to avoid harming or cutting any of the area's many oak trees.

Rather than sloping to follow the angle of the terrain, the route is broken up into stepped levels that zigzag across the ground to avoid touching trees. In one place this wasn't possible, so an opening was made to create room for a slender trunk. The building's entrance forms part of a stretch of floor-to-ceiling glazing that wraps around two walls, offering generous views of the surrounding woodland from inside.

Read more >