Dezeen's Alan Brake takes a look at a tiny, cedar-clad studio that provides a pair of  writers in Brooklyn, N.Y., with a quiet space to practice their art.

Designed by local firm Architensions, the 50-square-foot pavilion features an angled skylight, carefully-curated views, and a natural materials palette to minimize distractions and produce a light-filled environment.

The structure's interior is lined entirely with pine plywood, including the studio's folding desk, chair, and built in "sofa". The exterior, which is painted ​dark in contrast, is meant to disappear at night, but stand out against the surrounding garden's foliage during the daytime.

"New York City is becoming increasingly demanding in terms of the time we have in our hands and we have to find our own escapes in the city," Architensions founder Alessandro Orsini said. "Isolation or escape is an experience that involves space and time, whether for an extended or compressed duration.""This small-scale building is a good example of how someone can use a small space to work that is spatially separated from their domestic environment," he added.

Read more >