Most homeowners think they need more space, when in truth they likely just need better organization of space they already possess. CG+S Design-Build encountered just such a scenario when its clients asked for an expanded master bath in this Austin, Texas, redo. The firm ultimately convinced the clients to focus on quality over quantity and gave them this light-filled bath in the same footprint. “We designed a different scheme and focused on quality of the finishes rather than square footage,” says Mark Lind, project designer.

After gutting the room, the designers focused on simple moves to improve the effectiveness and functionality of the plan. “We made the vanity longer and added [sliding] doors to the toilet compartment,” says Lind. Combining the tub and shower into one wet area behind a frameless glass partition also makes better use of the existing space.

Light filters into the room via a large fixed window, and an operable casement on one end provides the option of fresh air. “The space only had two windows, so we opened up the wall with views to the countryside and rolling hills,” says Lind. With no solid wall, lighted vanity mirrors hang from low-voltage stainless steel cables, and shades offer protection from direct sunlight. The new space is surfaced in a simple yet luxurious palette of travertine, slate, and mahogany.

Entrant/Designer/Builder: CG+S Design-Build, Austin, Texas

Learn more about markets featured in this article: Austin, TX.