The homeowners of Lakeview Residence lead a car-centric life. A garage was a necessity, and the architects at alterstudio in Austin, Texas, saw no reason why that part of the house couldnt get a little more love than usual.

Parking Validation

  • The garage includes a rounded element cladded in slatted wood that serves as interior storage, and thats repeated several times on the homes exterior.

    http://www.builderonline.com/Images/tmp7ACB%2Etmp_tcm138-1637494.jpg?width=2000

    true

    2000

    The garage includes a rounded element cladded in slatted wood that serves as interior storage, and thats repeated several times on the homes exterior.

    Whit Preston

    The garage includes a rounded element cladded in slatted wood that serves as interior storage, and that’s repeated several times on the home’s exterior.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp8098%2Etmp_tcm138-1637496.jpg?width=2000

    true

    2000

    The lozenge-shaped, slatted element draws the focus away from the three-car garagea big massand adds visual interest to the entire elevation.

    Whit Preston

    The lozenge-shaped, slatted element draws the focus away from the three-car garage—a big mass—and adds visual interest to the entire elevation.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp8378%2Etmp_tcm138-1637498.jpg?width=2000

    true

    2000

    The slatted element is repeated inside the home, too.

    Whit Preston

    The slatted element is repeated inside the home, too.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp8657%2Etmp_tcm138-1637499.jpg?width=2000

    true

    2000

    It adds shape to the homes open plan layout, making the spaces feel cozier than they otherwise might.

    Whit Preston

    It adds shape to the home’s open plan layout, making the spaces feel cozier than they otherwise might.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp88F8%2Etmp_tcm138-1637501.jpg?width=2000

    true

    2000

    The open plan kitchen won a grand award in this years 2012 Watermark Awards.

    Whit Preston

    The open plan kitchen won a grand award in this year’s 2012 Watermark Awards.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp8BB8%2Etmp_tcm138-1637503.jpg?width=2000

    true

    2000

    The homes rear elevation looks out onto Austins Bright Leaf Nature Preserve.

    Whit Preston

    The home’s rear elevation looks out onto Austin’s Bright Leaf Nature Preserve.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp8E69%2Etmp_tcm138-1637505.jpg?width=2000

    true

    2000

    Corner windows that appear to have no seam add a feeling of openness, and the joints are impressively finished.

    Whit Preston

    Corner windows that appear to have no seam add a feeling of openness, and the joints are impressively finished.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp9261%2Etmp_tcm138-1637508.jpg?width=2000

    true

    2000

    The new home replaces an old one. In order to save the mature live oak trees on the property line, the architects followed the foundation line of the original home.

    Whit Preston

    The new home replaces an old one. In order to save the mature live oak trees on the property line, the architects followed the foundation line of the original home.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp96F6%2Etmp_tcm138-1637510.jpg?width=2000

    true

    2000

    Varied finishes in the powder room add texture.

    Whit Preston

    Varied finishes in the powder room add texture.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp9997%2Etmp_tcm138-1637512.jpg?width=2000

    true

    2000

    The master bath, which won a special focus award, includes a wall of Kenyan black marble.

    Whit Preston

    The master bath, which won a special focus award, includes a wall of Kenyan black marble.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp9C67%2Etmp_tcm138-1637514.jpg?width=2000

    true

    2000

    FSC-certified woods are used throughout the house.

    Whit Preston

    FSC-certified woods are used throughout the house.

  • http://www.builderonline.com/Images/tmp9F46%2Etmp_tcm138-1637515.jpg?width=2000

    true

    2000

    Image

    Whit Preston

  • http://www.builderonline.com/Images/tmpA34E%2Etmp_tcm138-1637517.jpg?width=2000

    true

    2000

    Image

    Whit Preston

The garage isn’t normally a room that gets a lot of love and attention when it comes to home design, nor is it usually a pleasant place to pass the time. But why shouldn’t it be? The design team at Austin, Texas–based alterstudio decided to make the most of the space in a recent project.

Like many folks in Austin, the owners of Lakeview Residence live a car-centric life. Their garage needed to be easy to get to, with enough room for cars and bicycles (they like to tinker with both), as well as a workbench, trash, and storage.

More challenging was that this three-car garage had to be in sync with the rest of the elevation. “We didn’t want it out in front, nor did we want it to be the stepchild that no one pays attention to,” says alterstudio principal Kevin Alter. His team was quite taken with the trees on the property and wanted to make sure that the architecture didn’t detract from them. The designers began with a vertical element lined with slatted cypress. “The trees cast shadows on the slatted elements, and the slatted elements make the trees stand out more,” Alter observes. Both rectilinear and curved, the wood pulls the eye away from the garage door to the other parts of the elevation where it’s repeated—front entry, study, and guest house. “The home is under one continuous roof, yet the slatted pieces punctuate its free-form plan,” Alter points out. Those vertical elements aren’t just sculptural; they house storage, and Alter also uses them in the interior to give warmth, intimacy, and shape to the home’s open plan.

The floor is cement, and the space isn’t conditioned, but there are 9-foot ceilings with a skylight and clerestory windows to admit light on multiple sides. “The owner spends a lot of time there,” Alter says.

The garage door also lets light in during the day and is illuminated at night. Made of heavy-duty plastic that’s translucent, the bifold door opens overhead with the middle coming toward you. When fully opened, it rests parallel to the ground, serving as a rain shelter so the owner can work on cars and bicycles outside. Originally intended for small airplane hangars, this garage door was specially fabricated to meet residential safety and mechanical requirements.

A three-car garage is a large volume, so designing one that was close to the kitchen and didn’t overwhelm the rest of the house took some effort. But in the end, “we didn’t sacrifice function, place, or ease of use,” Alter says. “Plus, it’s cool to have a garage you like being in.”

Learn more about markets featured in this article: Austin, TX.