This kitchen remodel constituted phase 1 of a larger addition and renovation project in a house built in 1903. As is common in older homes, the original culinary space was cut off from the rest of the house and configured in a way that was less than functional. The main L-shaped work area had been appended over the years by two awkward pantries in a succession of minor alterations. A new cohesiveness was in order.

The renovation, which architect Robert Miller refers to as a “modern liminal intervention,” finds a nice middle ground between past and present. Anchored by a large island, the newly opened-up kitchen enjoys axial connections to adjacent living areas, as well as a view of the yard through twin, 6-foot-wide double-hung windows.

For spatial symmetry and balance, that window wall is centered with a freestanding cooktop and range hood, and book-ended by appliances (a refrigerator and freezer, respectively) on either side. The sleek, stainless-faced appliances are recessed into the wall and encased in 6-inch-by-36-inch running bond white ceramic tile for a clean finish.

Other choice elements include a French limestone countertop, cork flooring, and built-in cabinets with old school latches and quarter reed textured glass doors.

Entrant/Architect/Kitchen designer: Robert J. Miller III Architect, Maplewood, N.J.Builder: C&P Black, South Orange, N.J.