The owners already lived in one loft unit and didn’t waste any time snapping up the one next door when it became available. The fun was figuring out how to merge the two spaces in ways that were complementary.

In keeping with the loft aesthetic, architect Steven Spurlock kept only the barest essential structure. Knocking out portions of the original dividing wall between units, he allowed the kitchen, living, and dining areas to span one large, open space, which he unified with new bamboo flooring.

The kitchen’s dark-stained riff-cut oak cabinets conceal all of the appliances except for a gourmet cooking range and hood. A matching, furniture-like island—bisected by a structural column that once separated the two units—holds a fireplace and media cabinet on one side and casual bar seating on the other.

There were places, though, where the original party wall proved handy in dividing up small functional areas. One redundant foyer was converted into a laundry and utility room, providing a “back door” for catering and deliveries, plus a walk-in pantry. On the opposite side, a sliver of square footage left over behind the new kitchen made for a tidy little wine room.

Upstairs, the loft’s dramatic exposed roof structure is offset with white walls and simple maple casework, which defines sleeping, dressing, and bathing areas, as well as a music library. The icing on top is a double-wide roof deck overlooking the romantic cupolas, spires, and monuments of Washington.

Learn more about markets featured in this article: Washington, DC.