The problem with the entry sequence to this house at the end of a long driveway on a dead-end street was that it created a dead-end feeling, rather than a sense of arrival. To soften the progression, Muse Architects carved out an entry court (thus shortening the driveway effect) and added a loggia to the front elevation. The loggia provides an extra layer between car and house, not to mention a covered walkway to the front door.

The remodel also included the addition of a lower-level conservatory, an overhaul of the entry foyer to bring in more light, and a general reallocation of windows and walls to make the most of the home’s wooded views. As a counterbalance to the shady lot, interiors were lightened (and thereby primed to show off the owner’s art collection) with white paint, bleached white oak floors, and a raised monitor of skylights. Dark metal window frames were swapped out and replaced with light brushed aluminum frames.

CATEGORY: Whole-house makeover or significant addition
ENTRANT/ARCHITECT: Muse Architects, Bethesda, Md.
BUILDER: Horizon Builders, Crofton, Md.
LANDSCAPE ARCHITECT: Jordan Honeyman Landscape Architecture, Washington