Architect Mahdad Saniee took advantage of a naturally sloping site to give this modestly scaled pavilion a formidable presence. Rather than locate the structure at the level of the adjacent pool deck, he maintained the elevation of the main house, to which it connects via a bluestone patio. The arrangement extends the entertainment spaces of the main house into the outdoors while providing a comfortable perch overlooking the pool. “You’re kind of looking down at where the kids are,” Saniee explains.

An abstracted homage to traditional Indian pavilions, the building combines a trellised dining area, a covered seating area with a small kitchen, and an enclosed dressing room/bath. A cleverly detailed cornice obscures the transition from open trellis to full-coverage roof. Our jury praised the pavilion’s contribution to the site plan. “It’s not really a stand-alone building,” noted one. “It’s got all the merits of being an accessory building, but it contributes to a larger building. It speaks well to the house.”

Entrant/Architect: Saniee Architects, Greenwich, Conn.; Builder: H&Y Construction, Brookfield, Conn.; Landscape architect: Sean Jancski Landscape Architects, Rye, N.Y.; Interior designer: Beth Joy Goldstein Interior Design, Forest Hills, N.Y.; Living space: 700 square feet; Site: 2 acres; Construction cost: $350 a square foot; Photographer: Neil Landino.

Product details

Bathroom fittings and lighting fixtures: Restoration Hardware,; Bathroom fixtures: Kohler,; Flooring (ceramic tile): Waterworks,; Doors: Jeld-Wen,; Hardware: E.R. Butler,; Paints/stains/wall finishes: Benjamin Moore,; Refrigerator: Sub-Zero,

Learn more about markets featured in this article: Bridgeport, CT.