Bruce Damonte

The recently completed $59 million Solar Energy Research Center has opened at the DOE's Lawrence Berkeley National Laboratory in California. Officially renamed Chu Hall after former U.S. Department of Energy Secretary and Berkeley Lab director Steven Chu, the building was designed by SmithGroupJJR.  

Chu Hall is Berkeley Lab’s latest addition to a collection of buildings that create a hub of interactive and collaborative research. The new 39,000-square-foot, three-story building is the new home for 100 researchers, most from the DOE-funded Joint Center for Artificial Photosynthesis (JCAP), the nation’s largest research program dedicated to the development of an artificial solar-fuel generation technology.  The state-of-the-art facility has three architectural components, each situated on one of the building’s three levels:  

--Level 1 is the subsurface “Plinth,” which takes up more than 50% of the overall square footage and designed to be an ultra-low vibration space to house laboratories sensitive to light and vibration.   

--Level 2, located on the ground level, is the “Breezeway.” Designed to foster interdisciplinary interaction, it is the location for the main door and entrance lobby, shared office space for principal investigators, cubicles for Theory researchers and small and large conference rooms.   

--Level 3 is the “Corona,” a simple rectangular form that houses wet lab spaces as well as research to develop technology needed to assemble nanoscale components into active systems.

“Activity areas and an open, flexible office environment at the center of the facility create opportunities for scientific collaboration and interaction both in and outside of the laboratory environment,” says Suzanne Napier, SmithGroupJJR principal in charge.

Following Chu Hall’s mission to “create sustainable, carbon-neutral sources of energy,” the design and construction of the building voluntarily responded to the DOE's mandate of 30% energy savings based on ASHRAE 90.1. LEED Gold certification is targeted. 

Mechanical energy-efficient features and sustainable design elements include runaround heat recovery, which in the winter utilizes the building’s waste heat energy to heat the outside air brought into the building and in the summer cools it; high-efficiency condensing boilers; high-efficiency chillers with variable frequency drives; evaporative pre-cooling hybrid system; and individual office VAV terminals with switch for window interlock – essentially, a mechanical systems that knows when a window is open in the office floor.
Lighting energy and water conservation measures are significant at Chu Hall. A narrow building footprint on levels 2 and 3 with abundant windows and skylights allows for daylight to enter and minimizes lighting consumption. LED lighting and energy efficient lighting, lighting controls-light sensors for occupancy and daylight sensors are used, along with daylight harvesting with lights that dim when sufficient daylight is available. Water consumption is reduced 30% with energy-saver plumbing fixtures, water efficient landscaping with an efficient, drip irrigation system, and drought resistant plant selection. 

Other sustainability features of Chu Hall include a green roof at the north and south portions of level 1 to provide thermal insulating qualities and minimize heat gain, along with an east-west axis with the smallest façade facing south. Energy efficient, low-E glazing is used on the exterior. Onsite development was reduced by using adjacent parking, allowing minimized paved areas and more native plantings.

Renewable energy sources include solar hot water panels for domestic, hot water heating. Photovoltaic panels power electrical outlets in offices on level 3. The $59 million construction project was funded by the University of California, the California Public Utilities Commission and appropriations from the State of California, along with private support.