Photos: Charles Davis SmithAIA

Urban Reserve 22, Dallas

  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve_hero_tcm138-2076610.jpg?width=900

    true

    900

    Charles Davis SmithAIA

  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve01_tcm138-2076611.jpg?width=1342

    true

    1342

    Architect Vincent Snyder chose to clad the Urban Reserve house in slate for several reasons. It is low-maintenance, durable, and can last as long as 300 years if installed correctly, he says. Also, by using it on both the roof and walls it provided a seamless, sculptural look.

    Charles Davis SmithAIA

    Architect Vincent Snyder chose to clad the Urban Reserve house in slate for several reasons. It is low-maintenance, durable, and can last as long as 300 years if installed correctly, he says. Also, by using it on both the roof and walls it provided a seamless, sculptural look.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve02_tcm138-2076612.jpg?width=2000

    true

    2000

    The southern facade of the house is open wide to the side yard, with rows of sliding glass doors and windows that create bright, lofty interior spaces.

    Charles Davis SmithAIA

    The southern facade of the house is open wide to the side yard, with rows of sliding glass doors and windows that create bright, lofty interior spaces.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve03_tcm138-2076613.jpg?width=1333

    true

    1333

    Tall ceilings and two-story spaces encourage stack effect ventilation.

    Charles Davis SmithAIA

    Tall ceilings and two-story spaces encourage stack effect ventilation.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve04_tcm138-2076614.jpg?width=1333

    true

    1333

    Large operable windows, generous terrace spaces, and sliding glass doors add to the open feeling and facilitate indoor/outdoor living and increased ventilation.

    Charles Davis SmithAIA

    Large operable windows, generous terrace spaces, and sliding glass doors add to the open feeling and facilitate indoor/outdoor living and increased ventilation.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve05_tcm138-2076615.jpg?width=1405

    true

    1405

    The master bathroom features custom maple cabinets and a large soaking tub.

    Charles Davis SmithAIA

    The master bathroom features custom maple cabinets and a large soaking tub.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve07_tcm138-2076616.jpg?width=2000

    true

    2000

    A small retention pond on the northwest corner of the lot collects overflow from the home's 10,000-gallon rainwater cistern.

    Charles Davis Smith

    A small retention pond on the northwest corner of the lot collects overflow from the home's 10,000-gallon rainwater cistern.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve08_tcm138-2076617.jpg?width=1024

    true

    1024

    The slate cladding was carefully ventilated during construction to prevent moisture buildup inside the walls.

    The slate cladding was carefully ventilated during construction to prevent moisture buildup inside the walls.
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve09_tcm138-2076618.jpg?width=939

    true

    939

    Upper floor plan

    Vincent Snyder Architects

    Upper floor plan
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve10_tcm138-2076619.jpg?width=934

    true

    934

    Ground floor plan

    Vincent Snyder Architects

    Ground floor plan
  • http://www.builderonline.com/Images/VincentSnyder_UrbanReserve11_tcm138-2076620.jpg?width=542

    true

    542

    The site plan.

    Vincent Snyder Architects

    The site plan.
Dedicated to modern architecture and low-impact living, the Urban Reserve development in North Dallas is a nature lover’s paradise, with wooded rolling terrain, trails, and ponds. Design guidelines there require that homes are at least 20 percent more energy efficient than mandated by code, and narrow lots facilitate increased density.

The LEED Gold home, one of the first to be built in the development, is a striking testament to the community’s mission, with many ultra-sustainable features wrapped in a unique sculptural shell designed to block and control the harsh Texas sun. Architect Vincent Snyder created special slate “flaps” that fold down and hang over the east and west sides of the house to shield the sun. He also vented the walls and roofs to reduce heat gain and moisture within the slate-clad envelope and kept glazing to a minimum on all but the southern side of the house, which is wide open to the side yard with rows of sliding glass doors that provide bright, lofty interior spaces.

“Through proper shaping of the roof and sidewalls we controlled the direct daylight while providing significant indirect daylight that greatly reduces the need for artificial lighting even on cloudy days,” Snyder says. In the winter months when the sun is lower, sunlight warms the concrete slab ground floor, which acts as a thermal mass.

Water conservation also was a big concern for this project, and the judges were impressed with the way Snyder’s design takes that into consideration. “The interesting thing is the roof form, which is really dynamic but designed with the entire purpose of collecting rainwater,” said one. Rainwater runs down the penetration-free sloped roofs into a large copper gutter, which slopes to follow the angle of the interior stairs below. The water ends up in a 10,000-gallon underground cistern where it is used for irrigation. In times of heavy rain, the cistern overflows into an adjacent retention pond.

Other sustainable products include a tankless water heater, closed-loop geothermal heating and cooling, bio-based spray foam insulation, and durable copper flashing. The judges loved everything about the project: “The section and structure are amazing, with beautiful detailing, which adds surprise and delight where the structure comes through to let light in and wash the interior walls in light,” said one.


ON SITE

Architect Vincent Snyder chose to clad the Urban Reserve house in high-quality S-1 Vermont slate because it is beautiful, low-maintenance, and durable, with a lifespan of up to 300 years if installed correctly. To ensure that level of longevity, Snyder and the project’s roofing contractor selected copper flashings and gutters that would stand the test of time and speced a solid wood substrate instead of plywood. They also carefully ventilated behind the shingles to keep moisture from being trapped within the assembly.

By using it on both the roof and walls, the slate provided a seamless, sculptural look. “A perfect combination of durability and beauty,” Snyder says.

Learn more about markets featured in this article: Dallas, TX.