Photos: Casey Dunn

 

Parkside Residences, Austin, Texas

  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-HERO_tcm138-2076537.jpg?width=900

    true

    900

    Casey Dunn

  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-01_tcm138-2076538.jpg?width=500

    true

    500

    Parkside residences make use of an overlooked lot on a commercial strip in Austin, Texas.

    Casey Dunn

    Parkside residences make use of an overlooked lot on a commercial strip in Austin, Texas.
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-02_tcm138-2076539.jpg?width=600

    true

    600

    The spec houses overcame other obstacles in addition to the unlikely site. The site was on an unstable, 60-foot slope, and the client wanted the project team to help her buy, subdivide, and build on the lot.

    Casey Dunn

    The spec houses overcame other obstacles in addition to the unlikely site. The site was on an unstable, 60-foot slope, and the client wanted the project team to help her buy, subdivide, and build on the lot.
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-03_tcm138-2076540.jpg?width=600

    true

    600

    The judges praised the "More-with-less approach" of these spec houses.

    Casey Dunn

    The judges praised the "More-with-less approach" of these spec houses.
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-04_tcm138-2076541.jpg?width=600

    true

    600

    The judges also liked the striking indoor-outdoor relationships, and the connection to the city.

    Casey Dunn

    The judges also liked the striking indoor-outdoor relationships, and the connection to the city.
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-05_tcm138-2076542.jpg?width=600

    true

    600

    The project team used richly-grained walnut cabinetry and exterior wood screens to warm up the modernist spec homes.

    Casey Dunn

    The project team used richly-grained walnut cabinetry and exterior wood screens to warm up the modernist spec homes.
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-06_tcm138-2076543.jpg?width=600

    true

    600

    "The project puts outdoor spaces on a podium and celebrates them," said the judges, who liked the approachably built spa vibe and the compact design in a trasitional neighborhood.

    Casey Dunn

    "The project puts outdoor spaces on a podium and celebrates them," said the judges, who liked the approachably built spa vibe and the compact design in a trasitional neighborhood.
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-07_tcm138-2076544.jpg?width=835

    true

    835

    Floor Plan

    Alterstudio Architecture

    Floor Plan
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-08_tcm138-2076545.jpg?width=837

    true

    837

    Floor Plan

    Alterstudio Architecture

    Floor Plan
  • http://www.builderonline.com/Images/Alter-Parkside-09_tcm138-2076546.jpg?width=834

    true

    834

    Section

    Alterstudio Architecture

    Section
Architecture and construction are fields in which creative problem-solving can pay off big on issues such as affordability and suburban sprawl. Our judges elevated the Parkside Residences to Project of the Year, not just because the three spec homes are beautifully designed and efficiently built, but because they also make ingenious use of what once was a single lot on an overlooked commercial strip.

The design team (Kevin Alter, Ernesto Cragnolino, and Tim Whitehill) overcame several construction challenges to get the job done, including an unstable 60-foot slope. Their client was the woman next door, who asked them to help her buy, subdivide, and build on the lot. “It didn’t make sense for a typical developer because of the huge cost of foundations and working out access for driveways,” Alter says. “Mostly it was about trying to do something she could feel good about—and that wouldn’t spoil her view of downtown Austin.”

The acre plot sits between a single-family neighborhood and commercial properties along a boulevard farther down the hill, and the new flag-lot subdivision is accessed from the commercial street. For economy, the buildings were mostly stick-framed and share a similar material palette. Each stucco-and-cypress-clad home has a green roof that blends into the thick underbrush when viewed from higher on the hillside.

It’s one thing to design a modernist pavilion in the woods, but quite another to do it in a dense urban setting. Alterstudio deftly balanced openness and privacy by fitting each living area and master bedroom with a wall of glass that connects to discrete outdoor space, and with roof planes that carry out past the glass. Select gestures such as richly grained walnut cabinetry and exterior wood screens enliven an otherwise modest composition. “It’s like wearing a beautiful tie with a straightforward suit, and is a counter-argument to the prevailing trend in modern work,” Alter says. “Rather than fetishizing the building, we like to use things with an inherently complex character.”

The judges praised the more-with-less approach, the striking indoor-outdoor relationships, and the connection to the city. “It puts outdoor spaces on a podium and celebrates them,” a judge said. Others applauded the project’s “affordably constructed resort ambience” and the “compact design in a transitional neighborhood.”

Hear more from the jury about the merits of this project:



On Site 


Learn more about markets featured in this article: Austin, TX.