By Carolyn Weber Sited on a 2.9-acre, post- industrial landscape that was once the city maintenance yard, one side of Post Properties' 245-unit project faces the peaceful Shoal Creek; the other side fronts a railroad track. The project addresses its environment with a split personality.

The creek side elevation overlooks a hiking and biking trail, and Post rebuilt the creek bank to meet the property and stabilize the embankment. The wood-clad treehouse style of the building reflects its surroundings, and the natural limestone base of the building features the same elements as the embankment.

The other side fronts on the old railroad tracks and has a much more industrial character. The first-floor units have garage doors and are raised on a loading dock-like platform that creates a covered patio space.

"The other big influence on site is a view corridor that we had to preserve," says architect Tom Brink, a vice president at RTKL in Dallas. "It goes from a bridge, over our project, to the state capital."

As a result, he designed a low-lying collection of two-, three-, and four-story buildings, each of which is painted a distinctive, playful color.

Aimed at the renter-by-choice market, including empty-nesters and young professionals, the loft-style floor plans feature mixed ceiling heights and both hardwood and polished concrete floors.

Photo: Dave Whitcomb

Category: Rental apartments; Entrant/Architect/Land Planner: RTKL Associates, Dallas; Builder/Developer: Post Properties, Addison, Texas; Landscape Architect: Huitt-Zollars, Dallas; Interior Designer: Arazzo Design Studios, Dallas

Back to the Builder's Choice Index